« terug naar vorige pagina

Vullingen

Wanneer uw tandarts een beginnend gaatje heeft geconstateerd, bijvoorbeeld tijdens de periodieke controle, is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt. Een gaatje dat onbehandeld blijft zal op een gegeven moment pijn gaan veroorzaken.

Hoe ontstaat nu een gaatje?

Een gaatje wordt ook wel “caviteit” genoemd. Een caviteit ontstaat doordat de bacteriën in uw mond en met name de S. Mutans bacterie zuren produceren. Het zijn deze zuren die tanden en kiezen aantasten. Tandartsen adviseren dan ook om uw tanden goed te poetsen, maar ook tussen de tanden goed te reinigen met een tandenstoker of door gebruik van tandzijde.

De aantasting van een tand of kies begint met een witte doffe plek (laesie) op het glazuur. In loop der tijd verandert deze kleur. Wanneer dit proces zich verder ontwikkelt, wordt het glazuur verder afgebroken en komt het proces in het tandbeen (dentine) terecht.
Hebt u de verdenking op een “gaatje” laat dit dan altijd door uw tandarts controleren om zo ook duurdere behandelingen te voorkomen.

Het vullen van een kies of tand

Bij het vullen van een gaatje werd in het verleden vooral gebruik gemaakt van een zilveren amalgaam vulling. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een witte vulling, bijvoorbeeld composiet.

Het vullen van een gaatje hoeft overigens geen pijn te doen. De tandarts zal de behandeling eerst met u doornemen en wellicht is een verdoving, middels een klein prikje in het tandvlees gewenst.

Na het inwerken van de verdoving zal de tandarts het aangetaste gedeelte van de tand of kies weg boren. Vervolgens kan de kies of tand gevuld worden. De tandarts zal tijdens de behandeling stapsgewijs benoemen waar hij mee bezig is. Zo weet u precies wat u kunt verwachten.
Heeft u vragen over het vullen van een kies of tand, of wenst u meer informatie over de behandeling bij gaatjes? Neem contact op wij helpen u graag!

Tip: Is uw zoon of dochter gevoelig voor gaatjes? Het sealen van de nieuw doorgekomen kiezen kan een uitkomst zijn!